Warmtepomp, buffervat en technische ruimte

Onze technische ruimte heeft het formaat van een klein kamertje.

Daarin komen de binnenunit van de luchtwarmtepomp, het buffervat, de HR-ketel, de aqua vitaliser, de waterontharder,  de MV ventilatie en de motor van de afzuigkap in de keuken.

De warmtepomp bestaat uit twee verschillende units. De buitenunit zorgt voor verwarming van een koudemiddel die in het buffervat het water verwarmd tot ongeveer 55 graden. Dit water wordt gebruikt om de vloerverwarming te verwarmen. Via de HR-ketel wordt het water verder verwarmd voor de douche. In de keuken gaat de Quooker het warme water leveren.

Het buffervat heeft een inhoud van 300 liter. In de toekomst willen we voor de zomerperiode, als de verwarming niet aan staat, een zonneboiler installeren, zodat de unit buiten niet hoeft aan te slaan voor de verwarming van het water. De zonneboiler kan in hetzelfde buffervat worden geïnstalleerd. In de zomer heb je enkel warm water nodig voor de douche.

We gaan niet koelen in de zomer. In de zomer kun je maar een paar graden koelen , omdat er anders veel condens komt in het huis. Daarbij is koelen duur, veel duurder dan verwarmen. De afgelopen zomers waren best warm en we hebben 3 nachten per seizoen het gevoel gehad dat een koeling noodzakelijk was, dit is voor ons de investering niet waard.