Ventilatie

Bij het ontwerpen van een huis is er veel mogelijk op het gebied van ventilatie. De eerste grote keuze die gemaakt moet worden is; gaan we voor mechanische ventilatie of WTW (warmte terug win) ventilatie. De uitleg over de verschillende ventilatiesystemen zijn er talloos op het internet.

Toen we voor de keuze stonden wat we gingen doen hebben we verschillende mensen gesproken.

ventilatie-bigEnkele mensen vonden het een WTW een prachtig systeem, waarbij je klimaat in huis constant blijft en je energie bespaart. Ook past een WTW in de huidige filosofie van bouwen. Er gaat niets wat niet nodig is naar buiten.

Anderen adviseerde ons niet aan een WTW te beginnen. Verschillende argumenten werden aangedragen en zijn voor ons van doorslaggevend geweest voor de keuze.

Wij hebben gekozen voor mechanische ventilatie op geleide van CO2.

In ons gezin zetten we graag de ramen en deuren open naar de tuin in de zomer en dit is met een WTW minder handig. Ook de onderzoeken over sick-building syndroom staan nog aan het begin en de voor en tegens zijn nog niet goed geformuleerd voor de particuliere sector.

Het uitbalanceren van een WTW voor de luchtvochtigheid en temperatuur vraagt enige kennis van zaken. Wij zijn beiden niet technische genoeg om die aanpassingen te doen. Ook geeft de mechanische ventilatie minder lawaai in de buizen in huis.

Een WTW vraagt een grote investering en het voordeel in je energierekening zou je op andere vlakken makkelijker kunnen terug verdienen, in bijvoorbeeld de tijd van douchen.

Daarbij is ook nog het gevoelsmatige aspect dat een WTW je ’s winters altijd verwarmde lucht aanlevert en koude lucht je juist een fris gevoel geeft. In de zomer geeft een WTW gekoelde¬†lucht en deze kan als kil worden ervaren. Wij kiezen er ook voor om niet te gaan koelen in ons huis. De argumenten hiervoor staan vermeld bij de warmtepomp.