Maatregelen in de keuken

In een vroeg stadium van het ontwerpen zijn we opzoek gegaan naar een keuken.

zijlnr1

We hadden een duidelijk beeld over de keuken en wilde ontdekken of we in de bouw ook rekening moeten en kunnen houden met de keuken.

Dit bleek een goede zet te zijn. Paul van den Berg van Satink keukens in Zwolle, kon ons een mooi ontwerp tonen en in het ontwerp hebben we enkele aanpassing gedaan om zo binnen ons budget uit te komen met de keuken.

In deze fase hebben we ook gekeken naar de duurzaamheid en energiebesparing.

In de keukenbranche is duurzaamheid nog niet zo doorgedrongen als in andere gebieden van de bouw. Er bestaan wel keukens die duurzaam geproduceerd zijn maar deze zijn qua kwaliteit en prijs nog niet concurrerend in de markt. Wel kunnen we veel doen op het gebied van de apparatuur.

De eerste afweging die we hebben gemaakt is de aanschaf van een kokend-water-kraan én mengkraan. Deze heeft een kokend water reservoir in de buurt van de kraan. Dit was ook nog van invloed op onze EPC berekening, omdat we een tappunt krijgen binnen 5 meter van de plaats waar het warm water geproduceerd wordt. Daarnaast hadden we al ervaren dat een kokend-water-kraan een welkome aanvulling is in de keuken in ons vorige huis. 

In de keuken krijgen we een grote koelkast met ons opgroeiend gezin. Deze is echter op het moment van de inventarisatie nog niet in A+++ te krijgen, maar wel in A+. In deze koelkast zit een klimaatzone, waarbij groente en fruit langer bewaard kan worden en we hopelijk minder hoeven weg te gooien.

Ook gaan we gebruik maken van stroomoven met een A+++ classificatie. De vaatwasmachine wordt heel zuinig en is ook met A+++ geclassificeerd.

We willen graag blijven koken op gas en gaan geen gebruik meer maken van de magnetron. Deze afweging hebben we gemaakt vanuit het stralingseffect.