Kozijnen en ramen

Kunststof of hout…hout of kunststof.

Om de prijs hoef je het niet meer te laten. In de huidige markt zijn beide aanschafprijzen praktisch hetzelfde. Vanuit het oogpunt van onderhoud hebben we besloten om voor kunststofkozijnen te gaan, niet dat kunststofkozijnen geen onderhoud nodig hebben, maar dit is gemakkelijker voor ons uit te voeren dan schilderen.

Bijkomende argumenten zijn dat je bijna geen verschil meer ziet door de houtnerffolie en het past in het beeld van de duurzaamheid. Je hebt geen tropische hardhout meer nodig en de levensduur is inmiddels meer dan 50 jaar en daarna is het materiaal te recyclen.

Nadeel is dat je niet van kleur kunt wisselen, maar binnen ons ontwerp passen de witte kozijnen het beste. Door deze neutrale kleur kun je alle andere kleuren combineren.

We hebben ook gekozen voor tripleglas.

Triple_raam

triple-glas_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We moesten toch glas aanschaffen dus is de aanschaf van tripleglas een goede investering. Het heeft een hogere isolerende werking en de kostten voor tripleglas in de hele woning zijn op de totale kosten voor de kozijnen onder de 7%. De drievoudige beglazing biedt thermische isolatie die 9 maal hoger ligt dan die van enkel glas en 5 maal op die van een traditionele dubbele beglazing. We kunnen nog niet ontdekken hoeveel dat in onze energierekening scheelt, omdat dubbele beglazing de grootste stap heeft gezet t.o.v. enkel glas en tripleglas daar maar een fractie van is. Wel is het zo dat we veel ramen hebben en ramen en deuren het meeste verlies van warmte in de woning geven.

Het warmteverlies via de kozijnen is tegenwoordig bijna te vergelijken met hardhout. Door de verschillende compartimenten is dit flink verminderd.

Boven diverse kozijnen worden ducotop roosters geplaatst, waardoor lucht wordt aangetrokken i.v.m. de mechanisatie ventilatie. Dit is bijna onzichtbaar en lijkt in de gevel te zijn verwerkt. Deze roosters kunnen we sluiten op het moment dat we last krijgen van valtocht als de wind niet goed staat.

In kunststofkozijnen wordt een metalen kern gebruikt. Deze metalen frames helpen ook tegen straling. De ramen hebben een opgedampte metaallaag, zodat we ook in de beglazing bescherming tegen straling hebben.