Bouwmaterialen

Bij duurzaamheid en keuze van bouwmaterialen zijn er veel afwegingen te maken.

Zo maken we gebruik van FSC hout, cradle to cradle geproduceerde stenen. We gebruiken Isovlas voor de isolatie  in het dak. Elke keer was er ook een financiële afweging en hebben we voor betaalbare materialen gekozen.

Tevens worden er in het dak, muren en ramen materialen gebruikt die ook straling tegenhouden. Bij duurzaam bouwen staat meer uitleg over straling.

Eigenlijk is er niet veel discussie geweest over het gebruik van de materialen. We kenden andere ontwerpen van Archetex en wisten dat er gebruik gemaakt wordt van andere materialen en vormen.

Dat wij hout op het basishuis gingen gebruiken en steen voor de twee aanbouwen was verrassend maar geen onderwerp van discussie… We vonden het prachtig!

We kregen verschillende proeven te zien van hout, stenen en dakpannen.

Het hout voor de gevels komt van Foreco uit Dalfsen en is FSC gecertificeerd, hierover meer in FSC hout.

En de stenen voor de muren zijn cradle-to cradle. In muren staat de uitleg en wordt er meer verteld over de isolatie.

De tegels voor de badkamer, wc en berging komen van Teunissen&Becking en zijn, voor zover na te gaan, duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd.

s9_zwart_edelenengobeDe dakpannen werd een grotere zoektocht. Doordat we een indak-zonnepanelensysteem wilden moesten we op zoek naar een vlakke dakpan. Later vonden we een zonnepaneel welke in een dakpan was geïntegreerd. Dit bleek echter een onbetaalbare pan voor de particuliere markt. Uiteindelijke vonden we een pan die vlak was en mooi op ons huis paste. Het maakt voor het aangezicht dus ook vrijwel niets meer uit of we een indak- op opdak-zonnepaneelsysteem krijgen. De keuze hiervoor zal nu vanuit prijs/kwaliteit verhouding en passend binnen ons budget gemaakt worden.

Onder de dakpannen gebruiken we Isovlas dakelementen. In plaatst van groene elementen zijn de dakplaten paars. De kleur paars van de vlasbloei, die het natuurlijke karakter symboliseert.

timthumb

 

De dakelementen hebben een ongekende CO2-balans en het is cradle to cradle product; 100% herbruikbaar. Ze beschermen tegen brand, omdat ze niet branden maar verkolen. Een goed product voor ons duurzaam huis.