Van duurzaam bouwen naar duurzaam wonen en leven

Na ruim 4 jaar wonen in ons duurzame, energie neutrale huis zijn we overtuigd dat we destijds een goede keuze hebben gemaakt. We leven bewust, letten beter op ons verbruik en proberen waar mogelijk nog beter met onze energie en waterhuishouding om te gaan.

20180816_091633Afgelopen jaar was een ongekend jaar qua zonuren en dat zag je terug in het aantal opgewekte Kwh: ruim 10.000 Kwh kwam er van ons dak. Een ruim overschot tot gevolg welke in de huidige salderingsregeling een leuke teruggave tot gevolg heeft. Naar de toekomst toe zullen we na moeten gaan denken over zelf stroom opslaan (battery) om ’s avonds niet van het net afhankelijk te zijn en eventueel stroom aanbieden aan omwonenden in de zogenaamde postcoderoos.20190116_105858_12(2)_Moment

Vanaf de eerste bouwplannen hebben we gezegd: ‘Onze volgende auto zal zeer waarschijnlijk een stekker hebben’ en na ons verdiept te hebben, hebben we gekozen voor een volledig elektrische Hyundai Ioniq met een bereik van 200 tot 280 km (dit afhankelijk van de buitentemperatuur en het rijgedrag). Hiermee kunnen we een groot deel van ons stroomoverschot weer zelf gebruiken waardoor er minder te salderen valt. En voor ons allebei voor het eerst in ons leven dat we in een splinternieuwe auto rijden, het eerste krasje zal dus wel pijn doen ja.

Zappi2Een elektrische auto heeft een laadstation nodig. Na enig speurwerk vonden we ‘Zappi’ een slimme laadpaal, toekomst bestendig en deze lader kan optimaal gebruik maken van zelf opgewekte energie. De Zappi merkt als er in huis meer stroom verbruikt wordt door aanschakelen van bv. vaatwasser, droger, warmtepomp o.i.d en zal op dat moment een stapje terug doen in het laden van de auto (loadbalancing). Daarnaast kunnen we de lader instellen dat deze alleen laadt met stroom die van onze zonnepanelen komt, alleen met stroom van het ‘gewone’ net of een combinatie van zonne- en gewone energie. Als de salderingsregelingen versoberen kunnen wezappi1 door slim te laden zoveel mogelijk eigen opgewekte energie wegzetten. Nu staan wasmachine en vaatwasser ook al zoveel mogelijk overdag aan en dat zal met de auto opladen ook zo gaan worden. Op dezelfde dag dat onze auto geleverd werd kon Gery haar nieuwe elektrische fiets ophalen bij Kokkie Bikes in Lemelerveld. Op deze wijze kan ze vaker op de fiets naar haar werk en kunnen we de auto laten staan. Al met al weer veel opgestoken de laatste tijd aan duurzame en elektrische ontwikkelingen. Niet iedereen is het eens met de huidige koers van Nederland t.a.v. bv. Klimaat akkoord en de vraag: hoe ‘vuil’ zijn batterypacks van auto’s nadat ze onbruikbaar zijn geworden. Wij verwachten echt met onze huidige levensstijl een positieve bijdrage te leveren aan ons milieu en klimaat!