Ruim 3 jaar duurzaam genieten

20170523_125826November 2014 konden we eindelijk ons droomproject gaan bewonen. Sinds dat moment genieten we van ons huis in de breedst mogelijke zin van het woord. Het is een fijn huis en het is een echt thuis! De plek is goed, de afstand tussen vrijaf wonen en dichtbij het dorp is perfect, de ruimte is een verademing. Deuren staan letterlijk en figuurlijk open en af en toe is de zoete inval zo groot dat we soms toch bijna ruimte tekort komen.

Heerlijk is het om te merken dat alles wat we op papier en in ons hoofd hadden bedacht zo goed vertaald is door architect Cynthia van den Brom van Archetex uit Lemelerveld. Het ontwerp van het aanzicht was meteen raak, de indeling van de ruimtes was een leuk, leerzaam proces. Archetex en later ook KoenAdvies, eveneens uit Lemelerveld, hebben ons prima begeleid en ontlast bij zaken waar kennis of inzicht van onze kant tekort schoot. Een zeer prettige samenwerking met aannemer Hoogeslag uit Mariënheem maakte dit compleet. Hoogeslag Bouwbedrijf nam de bouw over na faillissement van onze oorspronkelijke aannemer en dat hebben ze op een geweldige wijze opgepakt en uitgevoerd. Samen met Magistraal, duurzame installatie techniek uit Dalmsholte en Kunststof ramenfabriek Aarnink uit Deventer hebben we ons project duurzaam en energieneutraal af kunnen monteren.

20150620_183315 20170611_155517

“Werkt alles zoals jullie bedacht hadden?” en “Zijn er zaken die je anders zou doen als je over mocht bouwen?” zijn vragen die we regelmatig krijgen. In dit verslag willen we vertellen hoe het bevalt, hoe het werkt en of de verwachtingen kloppen met de ervaring van ruim 3 jaar duurzaam wonen.

Ja, kort gezegd, de woning doet wat we bedacht, gehoopt en berekend hadden. De opgewekte energie via de zonnepanelen levert zoveel op dat de nota van het energie bedrijf in ons voordeel uitvalt. Wel vraagt zonne-energie een andere denkwijze: Vaatwasser, wasmachine etc. juist overdag inzetten ipv ’s avonds op het daltarief. Overdag kost het namelijk géén externe energie. De ruim 40 maanden dat we hier nu wonen heeft ‘het dak’ bijna 30.000 kWh geproduceerd. Nu leveren we energie welke we niet verbruiken terug aan het net, straks als de salderingsregelingen gaan wijzigen of vervallen zullen we een batterij opslag aanschaffen en wellicht overige stroom aanbieden aan andere eindgebruikers via bv. de postcoderoos. De installatie voor verwarmen van de woning en ons tapwater werkt prima. Wij hebben een hybride luchtwarmtepomp met een boiler vat voor onze vloerverwarming en om ons tapwater voor te verwarmen naar circa. 45° Celsius. Met de vele en grote ramen in onze woning heeft Triple glas zich uitermate goed bewezen en is de investering meer dan waard geweest. Nog minder warmteverlies in de koude maanden en de temperatuur loopt niet hard op in de zomer. Dat ook minder geluid binnenkomt kan een goede extra afweging zijn voor anderen om zich ook hierin te verdiepen. Tot nu toe hebben we alleen bedacht dat een extra dakraam, in één van de slaapkamers boven, een aanpassing is die we nog willen doen. Wij hebben een jaar gedaan over de voorbereiding en dat was goed besteedde tijd. Als je plannen hebt ga vroegtijdig van start met ideeën op doen, informatie opvragen, rondkijken en rond vragen. Bouwbegeleiding en Advies heeft ons, als bouwers zonder technische en bouwtechnische achtergrond en ervaring, enorm geholpen waardoor we in één keer ons droomhuis hebben kunnen bouwen op een locatie zoals wij die in gedachten hadden. De afgelopen jaren hebben we via demo- en open huis dagen, vragen via deze website en via de aannemers veel mensen kunnen informeren over onze ervaringen.FB_IMG_1446035664270

Energie neutraal en duurzaam het is haalbaar, leerzaam en uitvoerbaar!