Author Archives: evanzijl

We krijgen Buren

20190628_093812Het rood-voor-rood project waarin wij ons huis hebben gebouwd besloeg twee kavels. Wij zijn toen direct ingestapt en nu na 5 jaar krijgen we buren. Schuin achter ons huis wordt een woning gebouwd welke eind 2019 klaar zal zijn. Mooi is dat dezelfde architect voor het ontwerp heeft getekend nl. Cynthia van der Brom van Archetex / The Citadel Company. Hierdoor passen beide woningen (hoewel totaal verschillend) straks mooi bij elkaar in dit mooie stukje Lemelerveld. Eind 2018 is ook een start gemaakt met het saneren van het naastgelegen varkensbedrijf aan de Landweg. Ook hier wordt de rood-voor-rood toegepast en zullen er een aantal landelijk gesitueerde woningen gebouwd kunnen worden.20190405_092246

Bouwbedrijf Hoogeslag Mariënheem één na beste bouwer van 2018

M2 Bouw uit Dedemsvaart heeft de verkiezing Beste Bouwer 2018 gewonnen. Bouwbedrijf Hoogeslag uit Mariënheem werd tweede. De bekendmaking was eind van de ochtend in de Jaarbeurs in Utrecht.

“Ik zie dit als een stuk waardering voor ons bedrijf”, laat Rick van der Most, die M2 Bouw samen met zijn broer Hans leidt, vanuit Utrecht weten. “We zijn hier niet met z’n allen, want het is best hectisch momenteel in de bouw. Maar we gaan dit zeker een keer samen vieren.”

 

Iedereen meeKlaar-voor-vertrek-Foto-RTV-Oost-Jaap-Even

Van bouwbedrijf Hoogeslag was wel iedereen mee naar de Jaarbeurs. “Iedereen draagt in zijn of haar rol bij aan het succes van ons bedrijf. En dus is het heel normaal dat iedereen ook meegaat naar de prijsuitreiking”, zei Richard Pronk, die samen met zijn broer Frank het bedrijf runt, vlak voor vertrek.

 

Rond acht uur vanmorgen verzamelden de ruim veertig personeelsleden van Hoogeslag zich op de Domineeskamp in Raalte om gezamenlijk met de bus naar Utrecht af te reizen. Voor deze gelegenheid is het bedrijf vandaag dan ook dicht.

Bron: RTV Oost

Van duurzaam bouwen naar duurzaam wonen en leven

Na ruim 4 jaar wonen in ons duurzame, energie neutrale huis zijn we overtuigd dat we destijds een goede keuze hebben gemaakt. We leven bewust, letten beter op ons verbruik en proberen waar mogelijk nog beter met onze energie en waterhuishouding om te gaan.

20180816_091633Afgelopen jaar was een ongekend jaar qua zonuren en dat zag je terug in het aantal opgewekte Kwh: ruim 10.000 Kwh kwam er van ons dak. Een ruim overschot tot gevolg welke in de huidige salderingsregeling een leuke teruggave tot gevolg heeft. Naar de toekomst toe zullen we na moeten gaan denken over zelf stroom opslaan (battery) om ’s avonds niet van het net afhankelijk te zijn en eventueel stroom aanbieden aan omwonenden in de zogenaamde postcoderoos.20190116_105858_12(2)_Moment

Vanaf de eerste bouwplannen hebben we gezegd: ‘Onze volgende auto zal zeer waarschijnlijk een stekker hebben’ en na ons verdiept te hebben, hebben we gekozen voor een volledig elektrische Hyundai Ioniq met een bereik van 200 tot 280 km (dit afhankelijk van de buitentemperatuur en het rijgedrag). Hiermee kunnen we een groot deel van ons stroomoverschot weer zelf gebruiken waardoor er minder te salderen valt. En voor ons allebei voor het eerst in ons leven dat we in een splinternieuwe auto rijden, het eerste krasje zal dus wel pijn doen ja.

Zappi2Een elektrische auto heeft een laadstation nodig. Na enig speurwerk vonden we ‘Zappi’ een slimme laadpaal, toekomst bestendig en deze lader kan optimaal gebruik maken van zelf opgewekte energie. De Zappi merkt als er in huis meer stroom verbruikt wordt door aanschakelen van bv. vaatwasser, droger, warmtepomp o.i.d en zal op dat moment een stapje terug doen in het laden van de auto (loadbalancing). Daarnaast kunnen we de lader instellen dat deze alleen laadt met stroom die van onze zonnepanelen komt, alleen met stroom van het ‘gewone’ net of een combinatie van zonne- en gewone energie. Als de salderingsregelingen versoberen kunnen wezappi1 door slim te laden zoveel mogelijk eigen opgewekte energie wegzetten. Nu staan wasmachine en vaatwasser ook al zoveel mogelijk overdag aan en dat zal met de auto opladen ook zo gaan worden. Op dezelfde dag dat onze auto geleverd werd kon Gery haar nieuwe elektrische fiets ophalen bij Kokkie Bikes in Lemelerveld. Op deze wijze kan ze vaker op de fiets naar haar werk en kunnen we de auto laten staan. Al met al weer veel opgestoken de laatste tijd aan duurzame en elektrische ontwikkelingen. Niet iedereen is het eens met de huidige koers van Nederland t.a.v. bv. Klimaat akkoord en de vraag: hoe ‘vuil’ zijn batterypacks van auto’s nadat ze onbruikbaar zijn geworden. Wij verwachten echt met onze huidige levensstijl een positieve bijdrage te leveren aan ons milieu en klimaat!

Ruim 3 jaar duurzaam genieten

20170523_125826November 2014 konden we eindelijk ons droomproject gaan bewonen. Sinds dat moment genieten we van ons huis in de breedst mogelijke zin van het woord. Het is een fijn huis en het is een echt thuis! De plek is goed, de afstand tussen vrijaf wonen en dichtbij het dorp is perfect, de ruimte is een verademing. Deuren staan letterlijk en figuurlijk open en af en toe is de zoete inval zo groot dat we soms toch bijna ruimte tekort komen.

Heerlijk is het om te merken dat alles wat we op papier en in ons hoofd hadden bedacht zo goed vertaald is door architect Cynthia van den Brom van Archetex uit Lemelerveld. Het ontwerp van het aanzicht was meteen raak, de indeling van de ruimtes was een leuk, leerzaam proces. Archetex en later ook KoenAdvies, eveneens uit Lemelerveld, hebben ons prima begeleid en ontlast bij zaken waar kennis of inzicht van onze kant tekort schoot. Een zeer prettige samenwerking met aannemer Hoogeslag uit Mariënheem maakte dit compleet. Hoogeslag Bouwbedrijf nam de bouw over na faillissement van onze oorspronkelijke aannemer en dat hebben ze op een geweldige wijze opgepakt en uitgevoerd. Samen met Magistraal, duurzame installatie techniek uit Dalmsholte en Kunststof ramenfabriek Aarnink uit Deventer hebben we ons project duurzaam en energieneutraal af kunnen monteren.

20150620_183315 20170611_155517

“Werkt alles zoals jullie bedacht hadden?” en “Zijn er zaken die je anders zou doen als je over mocht bouwen?” zijn vragen die we regelmatig krijgen. In dit verslag willen we vertellen hoe het bevalt, hoe het werkt en of de verwachtingen kloppen met de ervaring van ruim 3 jaar duurzaam wonen.

Ja, kort gezegd, de woning doet wat we bedacht, gehoopt en berekend hadden. De opgewekte energie via de zonnepanelen levert zoveel op dat de nota van het energie bedrijf in ons voordeel uitvalt. Wel vraagt zonne-energie een andere denkwijze: Vaatwasser, wasmachine etc. juist overdag inzetten ipv ’s avonds op het daltarief. Overdag kost het namelijk géén externe energie. De ruim 40 maanden dat we hier nu wonen heeft ‘het dak’ bijna 30.000 kWh geproduceerd. Nu leveren we energie welke we niet verbruiken terug aan het net, straks als de salderingsregelingen gaan wijzigen of vervallen zullen we een batterij opslag aanschaffen en wellicht overige stroom aanbieden aan andere eindgebruikers via bv. de postcoderoos. De installatie voor verwarmen van de woning en ons tapwater werkt prima. Wij hebben een hybride luchtwarmtepomp met een boiler vat voor onze vloerverwarming en om ons tapwater voor te verwarmen naar circa. 45° Celsius. Met de vele en grote ramen in onze woning heeft Triple glas zich uitermate goed bewezen en is de investering meer dan waard geweest. Nog minder warmteverlies in de koude maanden en de temperatuur loopt niet hard op in de zomer. Dat ook minder geluid binnenkomt kan een goede extra afweging zijn voor anderen om zich ook hierin te verdiepen. Tot nu toe hebben we alleen bedacht dat een extra dakraam, in één van de slaapkamers boven, een aanpassing is die we nog willen doen. Wij hebben een jaar gedaan over de voorbereiding en dat was goed besteedde tijd. Als je plannen hebt ga vroegtijdig van start met ideeën op doen, informatie opvragen, rondkijken en rond vragen. Bouwbegeleiding en Advies heeft ons, als bouwers zonder technische en bouwtechnische achtergrond en ervaring, enorm geholpen waardoor we in één keer ons droomhuis hebben kunnen bouwen op een locatie zoals wij die in gedachten hadden. De afgelopen jaren hebben we via demo- en open huis dagen, vragen via deze website en via de aannemers veel mensen kunnen informeren over onze ervaringen.FB_IMG_1446035664270

Energie neutraal en duurzaam het is haalbaar, leerzaam en uitvoerbaar!

Ons huis in een schoolboek

blink_uitgevers-680x274Afgelopen week werden we benaderd door een beeldcoördinator van Blink Uitgevers.

Blink Educatie is een jonge educatieve uitgeverij. Zij ontwikkelen lesmethodes waarbij het bereiken van het kind centraal staat. De methodes zijn 100% digitaal, daarnaast bieden ze ook ondersteunende materialen aan die geprint kunnen worden (werkboekjes en toetsen).IMG_4726 2
Blink Educatie is een zusje van Blink uitgevers, bekend van de educatieve jeugdmerken Bobo, Okki, Taptoe en National Geographic Junior. Blink Educatie is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe methode Aardrijkskunde en Natuur&Techniek voor basisonderwijs groep 3 en 4. Aan de hand van digitaal lesmateriaal gecombineerd met filmpjes en een beeldrijk doeboekje wordt de kinderen kennis en vaardigheden aangeleerd.Voor het vak aardrijkskunde willen ze de kinderen van groep 4 het proces van het bouwen van een huis laten zien, liefst een duurzaam proces.

Nu willen ze foto’s van ons huis (van fundering tot helemaal af) gebruiken als voorbeeld bij dit proces. Erg leuk natuurlijk dat ze ons hiervoor benaderen en wij hebben onze medewerking toegezegd. We zijn benieuwd hoe het er uit komt te zien, maar dat duurt nog eventjes.

Eerste contouren van de tuin

20150321_163958 Het voorjaar is begonnen, de zon is er weer bij. Tijd voor het vervolg van de tuin. In oktober hadden we het gras al gezaaid en het is er boven gekomen voor de winter. Zaterdag hebben we een start gemaakt met het vervolgtraject. Als eerste hebben we de beukenhaag geplant, het gras bemest en wilde bloemen gezaaid. Stap voor stap gaan we verder.IMG_4627IMG_4629-2

Winter

20150124_090915 Het is winter, de verhuizing is klaar, het huis is ‘af’. Links nog een plintje, rechts nog een fitting vervangen voor een armatuurtje maar verder is het klaar. Het was een mooi en pittig project, maar alles doet het en functioneert zoals verwacht. De feestmaand december zijn we veel thuis geweest en hebben Sint, Kerst en oud en nieuw rond de kachel gevierd. Ook de afgelopen maanden is onze site nog flink 30000_large_bewerkt-1bezocht waardoor we de grens van 30.000 bezoekers gepasseerd zijn. Een pracht getal waarmee we ons doel meer dan bereikt hebben: Laten zien wat we doen en kennis delen, open staan voor vragen en opmerkingen van anderen. Ook de open huizen dagen hebben hier in grote mate aan mee geholpen. Na de winter zal het project tuin verder opgepakt worden.20150124_091003 20141222_221232 20150124_091053 IMG-20141220-WA0001

 

Verhuisd! en (bijna) alles is klaar…

fotos_16629_336[1]Het is gelukt, we zijn verhuisd. Na anderhalf jaar 25000_largehebben we weer onze eigen plek en we voelen ons hier allemaal THUIS. De luchtwarmtepomp draait voor de vloerverwarming, de zonnepanelen leveren stroom en de watertank vangt ons hemelwater op voor hergebruik in tuin en WC. De houtkachel is geïnstalleerd en wij hoeven ‘alleen’ nog maar een doos of veertig aan huisraad, boeken, cd’s etc. uit te pakken, uit te zoeken en een plek te geven. Daar gaan we de komende weken rustig de tijd voor nemen. Binnen raken we dus op orde, buiten is dat ook zo. Zwager Arie Slangewal heeft met zijn mensen een mooi stuk werk geleverd. Ruim 250 M² straatwerk lag er vlot in en in de tussentijd is de kavel doorgespit, gecomposteerd, geëgaliseerd en ingezaaid. In het voorjaar gaan we buiten verder afronden met palen, hagen, beplanting, goaltjes en trampoline. Familie, vrienden en kennissen bedankt voor alle hulp met klussen, sjouwen en meedenken!10502076_846940651992810_6421574542117116307_n 10648964_782770385116852_8066414006634306655_o 20141023_163123 20141104_163936 20141104_164859 20141108_100016-EFFECTS 20141113_142749 20141116_125135 IMG-20141120-WA000920141106_142452-PANO

En na een jaar toch klaar!

2013-11-11 11.43.02IMG_264086334952224Op 11 november 2013 gingen de eerste paaltjes de grond in. Vandaag 11 november 2014 wonen we in ons droomhuis op een pracht locatie. Veel meegemaakt, veel geleerd.  Vooral dat tegenslagen vaak groter lijken dan ze werkelijk zijn. Een traject van 2 jaar  (een jaar plannen maken en een jaar bouwen) loopt nu op zijn eind. Laatste hobbel is dat we nog geen tv, telefoon en Internet hebben, dus dit bericht komt via de smartphone. In december zullen we de meeste verhuisdozen wel uitgepakt hebben. Het was een lange reis en een avontuur op zich. Komende week meer info over o.a. het technisch hart van onze woning.